<b>de jacht</b><br /><br />Een verdrongen jeugdtrauma. Langzaam terugkerende herinneringen aan een verschrikkelijke oorlog, de jongste binnen de grenzen van Europa. Een liquidatie op een geliefde. Een jacht op beulen en oorlogsmisdadigers, of jagen zij op haar?<br /><br />Indringend boek, meer nog dan spannend. Niet in de laatste plaats omdat Meade ervoor koos te openen met een gefingeerd maar niet minder realistisch dagboek, waarin onder andere beschrijvingen van het leven in een Servisch vrouwenkamp ten tijde van de Joegoslavië-oorlogen aan het eind van de vorige eeuw.<br /><br />Glenn Meade<br />VBK-Media<br />oktober 2014de jacht

Een verdrongen jeugdtrauma. Langzaam terugkerende herinneringen aan een verschrikkelijke oorlog, de jongste binnen de grenzen van Europa. Een liquidatie op een geliefde. Een jacht op beulen en oorlogsmisdadigers, of jagen zij op haar?

Indringend boek, meer nog dan spannend. Niet in de laatste plaats omdat Meade ervoor koos te openen met een gefingeerd maar niet minder realistisch dagboek, waarin onder andere beschrijvingen van het leven in een Servisch vrouwenkamp ten tijde van de Joegoslavië-oorlogen aan het eind van de vorige eeuw.

Glenn Meade
VBK-Media
oktober 2014

<b>Noah</b><br />Mark Morris (boek)<br />Darren Aronofsky (regie)<br /><br />Het boek van de verfilming van een van de bekendste verhalen uit de klassieke oudheid. Apocalyptisch, spectaculair, maar verrassend. Aronofsky heeft geen platgetreden paden bewandeld. Integendeel. Hij heeft een Noach neergezet die worstelt met zijn missie en er bijna aan ten onder gaat. Hij tilt een iconisch verhaal uit het oude idioom en weeft er een serie noties in die tot nadenken stemmen.<br /><br />uitgeverij Kok<br />april 2014 (boek en film)<br /><br /><i>Subliem vertaald. Een prijswinnende prestatie. Ik durf zelfs te beweren dat (de) vertaling stilistisch veel meer de moeite waard is dan het origineel.</i>Noah
Mark Morris (boek)
Darren Aronofsky (regie)

Het boek van de verfilming van een van de bekendste verhalen uit de klassieke oudheid. Apocalyptisch, spectaculair, maar verrassend. Aronofsky heeft geen platgetreden paden bewandeld. Integendeel. Hij heeft een Noach neergezet die worstelt met zijn missie en er bijna aan ten onder gaat. Hij tilt een iconisch verhaal uit het oude idioom en weeft er een serie noties in die tot nadenken stemmen.

uitgeverij Kok
april 2014 (boek en film)

Subliem vertaald. Een prijswinnende prestatie. Ik durf zelfs te beweren dat (de) vertaling stilistisch veel meer de moeite waard is dan het origineel.

<b>hot shot</b><br />Een vriendje dat weinig aandacht voor haar heeft. Een app'je met een gewaagde foto, alleen voor hem. Maar dat valt tegen. Heel erg tegen. Wat moet je, als zoiets intiems viraal gaat? Als je weet dat bijna iedere jongen en man die je tegenkomt...? Als mensen op internet de meest gore en schunnige dingen over je zeggen, lekker anoniem, en de rechter je een taakstraf oplegt?<br />Eén onbezonnen moment was het - het kan je zomaar gebeuren - maar de nasleep is enorm. Ashleigh worstelt zich erdoorheen, op zoek naar een verloren gevoel van eigenwaarde.<br /><br />Jennifer Brown<br />Young Adult<br />Callenbach, oktober 2014hot shot
Een vriendje dat weinig aandacht voor haar heeft. Een app'je met een gewaagde foto, alleen voor hem. Maar dat valt tegen. Heel erg tegen. Wat moet je, als zoiets intiems viraal gaat? Als je weet dat bijna iedere jongen en man die je tegenkomt...? Als mensen op internet de meest gore en schunnige dingen over je zeggen, lekker anoniem, en de rechter je een taakstraf oplegt?
Eén onbezonnen moment was het - het kan je zomaar gebeuren - maar de nasleep is enorm. Ashleigh worstelt zich erdoorheen, op zoek naar een verloren gevoel van eigenwaarde.

Jennifer Brown
Young Adult
Callenbach, oktober 2014

<b>Bitter love</b><br />De tiener Alex valt als een blok voor de knappe Cole. Ze krijgen een relatie, maar al snel blijkt dat Cole wat vreemde trekjes heeft; hij is bezitterig en zeer agressief. <br />Alex vrienden waarschuwen haar, maar zoals het zo vaak gaat als je verliefd bent: ze wil er niets van weten en praat zijn gedrag steeds weer goed. Maar hoe ver ga je voordat je eindelijk zegt ‘het is genoeg' ?Bitter love
De tiener Alex valt als een blok voor de knappe Cole. Ze krijgen een relatie, maar al snel blijkt dat Cole wat vreemde trekjes heeft; hij is bezitterig en zeer agressief.
Alex vrienden waarschuwen haar, maar zoals het zo vaak gaat als je verliefd bent: ze wil er niets van weten en praat zijn gedrag steeds weer goed. Maar hoe ver ga je voordat je eindelijk zegt ‘het is genoeg' ?

<b>Levend doelwit</b><br /><br />Een vrouw en haar dementerende moeder treffen zwaar gewonde man bij een autowrak. Voordat hij sterft, fluistert hij hen een paar vage woorden toe. Er vallen doden. De vrouwen worden achtervolgd, zonder precies te weten waarom. Hun leven staat op het spel, zelfs de toekomst van de natie.<br />Actueel thema - hoe kwetsbaar zijn we eigenlijk, als een groepering een aanslag op ons beraamt?<br /><br />Brandylin Collins<br />VBK Media, imprint Kok<br />april 2014Levend doelwit

Een vrouw en haar dementerende moeder treffen zwaar gewonde man bij een autowrak. Voordat hij sterft, fluistert hij hen een paar vage woorden toe. Er vallen doden. De vrouwen worden achtervolgd, zonder precies te weten waarom. Hun leven staat op het spel, zelfs de toekomst van de natie.
Actueel thema - hoe kwetsbaar zijn we eigenlijk, als een groepering een aanslag op ons beraamt?

Brandylin Collins
VBK Media, imprint Kok
april 2014

<b>Ausländer</b><br />Berlijn 1941 : het kloppende hart van het naziregime. Pjotr, met zijn blauwe ogen en lichtblonde haren, ziet eruit als de ideale Arische jongen op de Hitler Jugendposter. Hij heeft niets te vrezen. Of toch wel? 

Als Pjotrs ouders omkomen bij de inval van Polen, wordt hij in een weeshuis geplaatst. Daar moet hij leven onder erbarmelijke omstandigheden. Op een dag verschijnt een commissie in het weeshuis die de jongens wil keuren op hun arisch zijn. Pjotr springt er met zijn blonde looks direct uit; hij moet gered worden voor het vaderland. Een belangrijke familie zal hem wel willen adopteren. En dat gebeurt ook. Professor Kaltenbach en zijn vrouw zijn vereerd dat Pjotr bij hen in huis mag komen. Maar Pjotr is niet de ideale Volksdeutscher die ze in gedachten hadden. Hij vormt zijn eigen ideeen.<br /><br />Topper uit de Young Adult-reeks van Callenbach. Terecht! Inmiddels in vijfde druk.<br /><br />Paul Dowswell<br />Oorspronkelijke titel: Ausländer<br />Uitgeverij: VBK-Media<br />Imprint: Callenbach<br />Verschijningsdatum: maart 201o<br />ISBN 9789026601323Ausländer
Berlijn 1941 : het kloppende hart van het naziregime. Pjotr, met zijn blauwe ogen en lichtblonde haren, ziet eruit als de ideale Arische jongen op de Hitler Jugendposter. Hij heeft niets te vrezen. Of toch wel? 

Als Pjotrs ouders omkomen bij de inval van Polen, wordt hij in een weeshuis geplaatst. Daar moet hij leven onder erbarmelijke omstandigheden. Op een dag verschijnt een commissie in het weeshuis die de jongens wil keuren op hun arisch zijn. Pjotr springt er met zijn blonde looks direct uit; hij moet gered worden voor het vaderland. Een belangrijke familie zal hem wel willen adopteren. En dat gebeurt ook. Professor Kaltenbach en zijn vrouw zijn vereerd dat Pjotr bij hen in huis mag komen. Maar Pjotr is niet de ideale Volksdeutscher die ze in gedachten hadden. Hij vormt zijn eigen ideeen.

Topper uit de Young Adult-reeks van Callenbach. Terecht! Inmiddels in vijfde druk.

Paul Dowswell
Oorspronkelijke titel: Ausländer
Uitgeverij: VBK-Media
Imprint: Callenbach
Verschijningsdatum: maart 201o
ISBN 9789026601323

<b>Jij bent jij</b><br />Vraag je je ook weleens af of je slim genoeg bent, grappig of mooi?

Ollie ook... Hij wil dolgraag worden uitgekozen om een van de steltlopers van het dorp te zijn, want daarmee stijg je uit boven iedereen!
Op een avond is hij aan de beurt. Hij kan zijn geluk niet op. Maar Ollie moet een wijze les leren om écht gelukkig te worden.<br />Gebaseerd op de parabel uit Vrij van angst schreef Max Lucado een prentenboek, met schitterende illustraties van Maria Monescillo.<br /><br />Op rijm. Dat zijn de krenten in de pap, vind ik! Fijne moraal in dit verhaal, ook.<br /><br />Max Lucado<br />Oorspronkelijke titel: Tallest of Smalls<br />Uitgeverij: VBK-Media<br />Imprint: Callenbach<br />Verschijningsdatum: 1-7-2010<br />ISBN 9789026619151<br />Jij bent jij
Vraag je je ook weleens af of je slim genoeg bent, grappig of mooi?

Ollie ook... Hij wil dolgraag worden uitgekozen om een van de steltlopers van het dorp te zijn, want daarmee stijg je uit boven iedereen!
Op een avond is hij aan de beurt. Hij kan zijn geluk niet op. Maar Ollie moet een wijze les leren om écht gelukkig te worden.
Gebaseerd op de parabel uit Vrij van angst schreef Max Lucado een prentenboek, met schitterende illustraties van Maria Monescillo.

Op rijm. Dat zijn de krenten in de pap, vind ik! Fijne moraal in dit verhaal, ook.

Max Lucado
Oorspronkelijke titel: Tallest of Smalls
Uitgeverij: VBK-Media
Imprint: Callenbach
Verschijningsdatum: 1-7-2010
ISBN 9789026619151

<b>Kameraad</b><br />De tweede grote jeugdroman (alhoewel...) van Paul Dowswell over de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal speelt zich af in het Kremlin, het centrum van Stalin´s macht, op het moment dat nazi-Duitsland Operatie Barbarossa inzet. Dowswell staat garant voor een historisch scherpgeslepen sfeertekening van vervlogen tijden - dat geldt ook voor Kameraad. Spannend, bovendien!<br /><br />Paul Dowswell<br />Young Adult<br />Uitgeverij Callenbach<br />april 2014Kameraad
De tweede grote jeugdroman (alhoewel...) van Paul Dowswell over de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal speelt zich af in het Kremlin, het centrum van Stalin´s macht, op het moment dat nazi-Duitsland Operatie Barbarossa inzet. Dowswell staat garant voor een historisch scherpgeslepen sfeertekening van vervlogen tijden - dat geldt ook voor Kameraad. Spannend, bovendien!

Paul Dowswell
Young Adult
Uitgeverij Callenbach
april 2014

<b>De prinses die alles verloor</b><br />Een rilling liep over haar rug. De stad zag er vanuit de verte uit als een verjaardagstaart, zo mooi. Maar diezelfde stad was niet zo vriendelijk als het geluk je tegenzat.<br /><br />Het leven van prinses Ani is vanaf haar geboorte voor haar uitgestippeld. Als ze volwassen is, zal ze worden uitgehuwelijkt aan de kroonprins van het naburige Beieren. Zich verzetten heeft geen zin, realiseert Ani zich al jong. Gelaten gaat ze met haar gevolg op pad, als de tijd daar is. 
Onderweg wordt Ani`s gezelschap overvallen door schurken, die het op haar gemunt hebben. Ani weet aan de dood te ontsnappen, en komt na een lange zwerftocht terecht bij een boshut, waar ze liefdevol wordt verzorgd en opgenomen. Haar ware identiteit houdt ze verborgen. Ook als ze besluit om naar de stad te trekken, om haar eigen geld te verdienen. Maar dan ontmoet ze de prins, die natuurlijk niet weet dat zij een prinses is.<br /><br />Een van de mooiste meidenboeken die ik ken. Onbegrijpelijk dat dit boek niet breder is aangeslagen. Prachtig!<br /><br />Volwassen sprookje voor 12+
<br />Spanning en romantiek
<br />Winnaar Josette Frank Award 2003 (voorheen: Children’s Book Award - USA)<br /><br />Shannon Hale<br />Oorspronkelijke titel: Goosegirl<br />Uitgeverij: VBK-Media<br />Imprint: Callenbach<br />Verschijningsdatum: november 2008<br />ISBN 9789026615122<br />De prinses die alles verloor
Een rilling liep over haar rug. De stad zag er vanuit de verte uit als een verjaardagstaart, zo mooi. Maar diezelfde stad was niet zo vriendelijk als het geluk je tegenzat.

Het leven van prinses Ani is vanaf haar geboorte voor haar uitgestippeld. Als ze volwassen is, zal ze worden uitgehuwelijkt aan de kroonprins van het naburige Beieren. Zich verzetten heeft geen zin, realiseert Ani zich al jong. Gelaten gaat ze met haar gevolg op pad, als de tijd daar is. 
Onderweg wordt Ani`s gezelschap overvallen door schurken, die het op haar gemunt hebben. Ani weet aan de dood te ontsnappen, en komt na een lange zwerftocht terecht bij een boshut, waar ze liefdevol wordt verzorgd en opgenomen. Haar ware identiteit houdt ze verborgen. Ook als ze besluit om naar de stad te trekken, om haar eigen geld te verdienen. Maar dan ontmoet ze de prins, die natuurlijk niet weet dat zij een prinses is.

Een van de mooiste meidenboeken die ik ken. Onbegrijpelijk dat dit boek niet breder is aangeslagen. Prachtig!

Volwassen sprookje voor 12+

Spanning en romantiek

Winnaar Josette Frank Award 2003 (voorheen: Children’s Book Award - USA)

Shannon Hale
Oorspronkelijke titel: Goosegirl
Uitgeverij: VBK-Media
Imprint: Callenbach
Verschijningsdatum: november 2008
ISBN 9789026615122

<b>11 November</b><br /><br />In 11 November kruipen we in de huid van drie jongens die de laatste 24 uur van de Eerste Wereldoorlog meemaken: een Duitse en een Engelse soldaat op het slagveld en een Amerikaanse vliegenier in de lucht. Het lot brengt hen samen; slechts twee van hen zullen overleven.11 November

In 11 November kruipen we in de huid van drie jongens die de laatste 24 uur van de Eerste Wereldoorlog meemaken: een Duitse en een Engelse soldaat op het slagveld en een Amerikaanse vliegenier in de lucht. Het lot brengt hen samen; slechts twee van hen zullen overleven.

<b>Dodelijke selectie</b><br />Het is tweehonderd jaar geleden dat Charles Darwin werd geboren. Deze dag wordt in Londen gevierd met een wetenschappelijk symposium. Een van de professoren van de Universiteit van Oxford zal tijdens dit symposium een lezing houden over de evolutietheorie, maar hij wordt met auto en al in de Theems geduwd. Op het laatste moment weet hij een cryptische boodschap aan een vanzijn studenten achter te laten. Samen met een Amerikaanse paleontoloog komt de studente terecht in het web van een grillige seriemoordenaar, die alles op alles zet om te voorkomen dat de revolutionaire lezing van de professor openbaar wordt.<br /><br />Kåre Skuland<br />Thriller<br />Uitgeverij: Kok<br />Verschijningsdatum: najaar 2013Dodelijke selectie
Het is tweehonderd jaar geleden dat Charles Darwin werd geboren. Deze dag wordt in Londen gevierd met een wetenschappelijk symposium. Een van de professoren van de Universiteit van Oxford zal tijdens dit symposium een lezing houden over de evolutietheorie, maar hij wordt met auto en al in de Theems geduwd. Op het laatste moment weet hij een cryptische boodschap aan een vanzijn studenten achter te laten. Samen met een Amerikaanse paleontoloog komt de studente terecht in het web van een grillige seriemoordenaar, die alles op alles zet om te voorkomen dat de revolutionaire lezing van de professor openbaar wordt.

Kåre Skuland
Thriller
Uitgeverij: Kok
Verschijningsdatum: najaar 2013

Hate list<br />Vijf maanden geleden opende Nick, het vriendje van Valerie Leftman, het vuur in de aula van hun school. Valerie probeerde hem tegen te houden en redde daarbij bij toeval ook het leven van een klasgenoot. Toch kreeg ook zij de schuld van de schietpartij vanwege de lijst die zij mede opstelde. De lijst van mensen en dingen die zij en Nick haatten. De lijst aan de hand waarvan hij zijn slachtoffers uitkoos.<br />Nu, na zichzelf een zomer lang te hebben opgesloten, moet Val de confrontatie aan.<br /><br />Heftig, actueel thema. Wie haten we en waarom eigenlijk? Goed geschreven, goed opgebouwd, aangrijpend in alle opzichten.<br /><br />uitgeverij Callenbach<br />augustus 2012Hate list
Vijf maanden geleden opende Nick, het vriendje van Valerie Leftman, het vuur in de aula van hun school. Valerie probeerde hem tegen te houden en redde daarbij bij toeval ook het leven van een klasgenoot. Toch kreeg ook zij de schuld van de schietpartij vanwege de lijst die zij mede opstelde. De lijst van mensen en dingen die zij en Nick haatten. De lijst aan de hand waarvan hij zijn slachtoffers uitkoos.
Nu, na zichzelf een zomer lang te hebben opgesloten, moet Val de confrontatie aan.

Heftig, actueel thema. Wie haten we en waarom eigenlijk? Goed geschreven, goed opgebouwd, aangrijpend in alle opzichten.

uitgeverij Callenbach
augustus 2012

<b>Sector 20</b><br />Alex woont in Oost-Berlijn. De Koude Oorlog is op haar hoogtepunt en Alex en z'n familie mogen de stad niet verlaten. Maar Alex is geen modelburger. En de Stasi houdt hem nauwlettend in de gaten. Alex krijgt te horen dat hij niet langer onderwijs mag volgen. Zijn vakantiebaantje wordt op mysterieuze wijze opgezegd, en bepaalde vrienden beginnen hem te ontwijken. Zijn ouders realiseren zich dat vluchten uit Oost-Duitsland misschien wel de enige mogelijkheid is. Maar de Muur passeren is bijna onmogelijk. En zelfs als het Alex en zijn familie lukt om te ontsnappen, is het dan mogelijk om uit de greep van de Stasi te blijven? Eén verkeerde actie, en het leven van Alex en zijn familie staat op het spel.<br /><br />Paul Dowswell<br />Oorspronkelijke titel: Sektion 20<br />Uitgeverij: VBK-Media<br />Imprint: Callenbach<br />Verschijningsdatum: 8-11-2011<br />ISBN 9789026601255<br />Sector 20
Alex woont in Oost-Berlijn. De Koude Oorlog is op haar hoogtepunt en Alex en z'n familie mogen de stad niet verlaten. Maar Alex is geen modelburger. En de Stasi houdt hem nauwlettend in de gaten. Alex krijgt te horen dat hij niet langer onderwijs mag volgen. Zijn vakantiebaantje wordt op mysterieuze wijze opgezegd, en bepaalde vrienden beginnen hem te ontwijken. Zijn ouders realiseren zich dat vluchten uit Oost-Duitsland misschien wel de enige mogelijkheid is. Maar de Muur passeren is bijna onmogelijk. En zelfs als het Alex en zijn familie lukt om te ontsnappen, is het dan mogelijk om uit de greep van de Stasi te blijven? Eén verkeerde actie, en het leven van Alex en zijn familie staat op het spel.

Paul Dowswell
Oorspronkelijke titel: Sektion 20
Uitgeverij: VBK-Media
Imprint: Callenbach
Verschijningsdatum: 8-11-2011
ISBN 9789026601255

Een lied voor Jackson van Celia Bryce is het ontroerende verhaal over een tiener die erg ziek is en verliefd wordt. Terwijl deze puber vecht voor haar leven... ... word ze opeens smoorverliefd! Megan Brights hele leven staat op z'n kop als bij haar een hersentumor wordt ontdekt. Maar ze is niet zozeer bang om haar haar te verliezen als wel haar beste vrienden, als ze voor lange tijd in het ziekenhuis moet verblijven. Jackson is een andere tienerpatiënt die op dezelfde afdeling verblijft. Megan valt als een blok voor hem, maar ook hij is ernstig ziek.<br /><br />Celia Bryce<br />Young Adult<br />Uitgeverij/imprint: Callenbach<br />Verschijningsdatum: najaar 2013Een lied voor Jackson van Celia Bryce is het ontroerende verhaal over een tiener die erg ziek is en verliefd wordt. Terwijl deze puber vecht voor haar leven... ... word ze opeens smoorverliefd! Megan Brights hele leven staat op z'n kop als bij haar een hersentumor wordt ontdekt. Maar ze is niet zozeer bang om haar haar te verliezen als wel haar beste vrienden, als ze voor lange tijd in het ziekenhuis moet verblijven. Jackson is een andere tienerpatiënt die op dezelfde afdeling verblijft. Megan valt als een blok voor hem, maar ook hij is ernstig ziek.

Celia Bryce
Young Adult
Uitgeverij/imprint: Callenbach
Verschijningsdatum: najaar 2013

<b>Als je kind ontspoort</b><br />Overlevingsgids voor ouders die worstelen met de desastreuze keuzes die hun kinderen maken.<br />‘Vaak begint het met een telefoontje. Misschien van een politieagent, een leerkracht, voorganger of vriend, of zelfs van je eigen zoon of dochter. Wie er ook belt, er wordt je iets verteld dat je helemaal niet horen wilt. Je voelt de grond onder je voeten wegzinken en blijft verbijsterd, geschokt en vol ongeloof achter.'<br /><br />Norman H. Wright<br />Oorspronkelijke titel: Loving a Prodigal<br />Uitgeverij: De Hoop Publishing<br />Datum eerste verschijning: 13-11-2006<br />ISBN 9789073743274<br />Als je kind ontspoort
Overlevingsgids voor ouders die worstelen met de desastreuze keuzes die hun kinderen maken.
‘Vaak begint het met een telefoontje. Misschien van een politieagent, een leerkracht, voorganger of vriend, of zelfs van je eigen zoon of dochter. Wie er ook belt, er wordt je iets verteld dat je helemaal niet horen wilt. Je voelt de grond onder je voeten wegzinken en blijft verbijsterd, geschokt en vol ongeloof achter.'

Norman H. Wright
Oorspronkelijke titel: Loving a Prodigal
Uitgeverij: De Hoop Publishing
Datum eerste verschijning: 13-11-2006
ISBN 9789073743274

vertaler

'Subliem vertaald... Een prijswinnende prestatie.'

'Ik durf zelfs te beweren dat de vertaling stilistisch veel meer de moeite waard is dan het origineel.'


Wie de moeite heeft genomen om te schrijven, verdient het goed vertaald te worden.

Ik vertaal vanuit het Engels naar het Nederlands. Wanneer het om boeken gaat, tenminste. Kortere epistels vertaal ik ook andersom.

Taal is gevoelig. Boeken vertalen – en dat doe ik toch het liefst – kan het best in je moerstaal. Uitdrukkingen, woorden, zinsconstructies: het luistert nauw. Het gaat om de finesse. Als je die verliest, verlies je meer dan je denkt: de ziel van het boek.

Natuurlijk kun je bij mij ook terecht voor de vertaling van brieven, brochures, lesmaterialen, gebruiksaanwijzingen… Nou ja: verzin het maar.

In de afgelopen jaren heb ik een kleine veertig titels vertaald. Op deze pagina vind je daar een selectie van. Kijk maar eens rond.

Ik gebruik bij voorkeur de witte spelling.